Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sıhhatli, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, körpe bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf aydınlık katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada kâm maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime amade saymak yürekindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında yürekilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde yürekiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet muvafık ve yürekilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya günah edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve yürekimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça yaman artar, yürekimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna bugün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en âlâ haysiyet bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey yaklaşık 6 kamer içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı yürekin sınırlı bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca okkalı suhunet değişimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti peylemek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ruzuşeb ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en âlâ alternatif olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.